Ympäristöpolitiikka

Ympäristöpolitiikka

Ympäristövastuu tarkoittaa meille sitä, että pyrimme kaikessa toiminnassamme lisäämään positiivisia ympäristövaikutuksia. Päivittäisessä ravintolatoiminnassa tämä näkyy esimerkiksi sesonkiajatteluna ruokalistasuunnittelussa, kotimaisten raaka-aineiden painottamisessa sekä veden- ja sähkönkulutuksen optimoimisena laitteistoon liittyvien ohjeistuksien avuin.

Määrätietoista kehitystyötä

Ympäristötyöllämme on vahva tausta – ensimmäinen ympäristöohjelmamme on muodostettu jo vuonna 1997. Ympäristöohjelma muodostetaan yhä vuosittain, ja sen taustalla on halu kehittyä ympäristövastuun kantamisessa.

Kehitystyömme on sertifioidusti laadukasta – meille on myönnetty kansainvälinen ISO 14 001 ympäristösertifikaatti. Tämä on todiste ympäristöjärjestelmän olemassaolosta sekä sen jatkuvasta parantamisesta. Sertifikaatti vahvistaa, että tunnistamme toimintamme aiheuttamat ympärishaitat sekä pyrimme jatkuvasti kehittämään ympärisasioiden huomioimista yrityksen jokaisella toiminta-alueella. Sertifikaatti auditoidaan vuosittain.

Kehitystyömme pyrkii muun muassa tekemään ympäristöystävällisten valintojen tekemisen helpoksi asiakkaillemme. Tarjoamme esimerkiksi jokaisessa toimipisteessämme päivittäin kasvisruokavalioon sopivan ravitsemusarvoiltaan tasapainoisen lounaan. Jokaisella asiakkaallamme on lisäksi mahdollisuus kompensoida ateriansa hiilijalanjälkeä lahjoittamalla lounaan oston yhteydessä vähintään 5 senttiä Reforest-yhteistyöhömme. Jokaista lahjoitusta kohden myös Juvenes lahjoittaa 5 senttiä, ja lahjoitukset käytetään Reforestin uudelleenmetsitysprojektiin. Yhteistyö on tuottanut hedelmää – Juvenes ja Reforest istuttivat yhteistyössä vuonna 2022 yhteensä 29 puuta, joka vastaa 14 tonnin hiilidioksidipäästöjen säästämistä.

Pyrimme kehittymään jatkossa entisestään varsinkin toimintaamme liittyviin olennaisimpiin ympäristöriskeihin. Ravintola-alalla nämä riskit liittyvät esimerkiksi ruokahävikin hallintaan sekä raaka-ainevalintoihin ja -hankintoihin.

Ruokahävikin hallinta

17 % kaikesta Suomen ruokahävikistä syntyy ravitsemuspalveluissa (Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 49/2021). Yritämmekin osaltamme vähentää ruokahävikin määrää mahdollisimman tehokkaasti. Suoritamme muun muassa kaksi kertaa vuodessa hävikinseurantaviikot, joiden toimipistekohtaiset tulokset tulevat näkyviin itse ravintoloissa. Pyrimme myös minimoimaan hävikkiä jo uusia reseptejä kehittäessä, sekä ravintoloissa esille laitetun ruoan määrän optimoinnilla kunkin päivän menekin mukaan. Vuonna 2022 onnistuimme vähentämään keskimääräistä jätemäärää per asiakas peräti 12 %!

Ruokahävikkiämme vähentää tehokkaasti myös Pelasta lounas -konsepti. Sen avuin asiakkaamme voivat ostaa ylijäänyttä ruokaa mukaan kaikista ravintoloistamme heti lounasajan päätyttyä. Lisäksi myymme ylijäänyttä ruokaa ResQ-sovelluksen kautta. Vuonna 2022 pelastimme yli 17 300 lounasta – tämä tarkoittaa noin 43.3 tonnin hiilidioksidipäästöjen säästöä!

Raaka-aineet

Suurin osa ruokaan liittyvistä ympäristövaikutuksista liittyy alkutuotantoon, eli esimerkiksi raaka-aineiden viljelyyn ja kasvattamiseen. Maatalous ja ruoantuotanto vaikuttavat vahvasti esimerkiksi luonnon monimuotoisuuden köyhtymiseen sekä metsäkadon kasvuun. Raaka-aineiden valinnalla on siten meille suuri merkitys ympäristövastuun osalta.

Kotimaisena yrityksenä koemme luonnollisena pyrkiä tukemaan hankinnoissamme kotimaista aina, kun se on mahdollista. Tämä on myös tehokas keino vähentämään käytettyjen raaka-aineiden aiheuttamia negatiivisia ympäristövaikutuksia. Tällä hetkellä kaikkien raaka-aineidemme kotimaisuusaste on noin 80 %. Lisäksi 100 % käyttämästämme lihasta on henkilöstöravintoloissamme kotimaista.

Olemme tehneet hankintoihin liittyviä linjauksia, kuten:

  • Käytämme vain suomalaisia lattiakananmunatuotteita
  • Maito- ja maitotaloustuotteemme tulevat Valiolta
  • Käyttämämme naudan-, sian-, ja broilerinlihamme ovat aina jäljitettävää alkuperää, ja henkilöstöravintoloissa 100 % kotimaisia
  • Kalatuotteemme ovat WWF:n kalaoppaan vihreällä merkillä tai MSC- tai ASC-merkittyjä
  • Kahvilatuotteistamme kahvi, tee, banaanit ja suklaa ovat Reilun kaupan tuotteita
  • Käyttämämme palmuöljy ja soija on sertifioitua kaikissa käyttämissämme tuotteissa. Lisäksi käytämme vain GMO-vapaita tuotteita

wwfMSC-sertifikaattiReilunkaupan logo